Projekt Zdravé sezení a relaxační cvičení žáků

Duben 20th, 2016 | Posted by Irena Šichová in Aktuality

SDĚLENÍ

S politováním musíme oznámit zrušení realizace projektu Zdravé sezení a relaxační cvičení žáků společností MEDICAL POINT s.r.o. Zlín, který měl proběhnout v naší škole ve dnech 21. a 22. dubna formou měření žáků a 26. dubna formou besedy pro rodiče.

Důvodem má být pozastavení financování řady projektů ze strany Ministerstva zdravotnictví České republiky.

V roce 2016 se naše škola zúčastní projektu s názvem Zdravé sezení a relaxační cvičení žáků. Tato akce se bude týkat žáků prvních  a druhých tříd, je pro rodiče ZDARMA a jejím cílem je prevence vzniku onemocnění pohybového aparátu.

Současný způsob života, charakterizovaný velkou mírou pohybové chudosti a jednostrannosti doprovázený nadváhou a obezitou, je příčinou enormního nárůstu vadného držení těla u školních dětí s častým, následným postižením nejen pohybového systému. Proto by měly být do výukového procesu stejně jako do domácí přípravy zařazeny tzv. aktivizační přestávky.  Jejich účelem je, spolu se správnou ergonomií pracovního prostředí žáka, zlepšení držení těla dětí a eliminace negativních účinků dlouhodobého sezení.

V rámci projektu budou realizovány tyto aktivity:

1. vstupní vyšetření pohybové soustavy dětí se zaměřením na nohy (plochá noha, vbočené postavení paty apod.) a celkové držení těla a zjištění případných ortopedických deformit a funkčních odchylek. Současně bude hodnocena obuv a školní aktovky dětí z pohledu zdravotní nezávadnosti.

Proběhne ve čtvrtek 21. a  pátek 22. dubna 2016.

2. Přednáška pro rodiče, v jejímž rámci budou rodiče informováni o výsledcích vstupního vyšetření žáků. Tématem přednášky je fyziologický a psychomotorický vývoj dítěte, zásady zdravotně nezávadného obouvání dětí, ergonomie sezení a prevence onemocnění souvisejících s dlouhodobým sezením.

Proběhne v základní škole v úterý 26. dubna 2016 v 16.00.hod.

3. Cvičení a nastavení pracovního prostředí žáků. Cvičení bude probíhat v rámci výuky a družinky, 3x týdně po cca 10-ti minutách pod odborným vedením a dohledem pedagoga. Cvičení bude probíhat u všech dětí první a druhé třídy do konce školního roku a pokračovat od září do listopadu 2016.

4) výstupní vyšetření pohybové soustavy se zaměřením na nohy a celkové držení těla. Výsledky budou opět předány rodičům, pokud budou mít zájem.

Projekt je realizován rehabilitačním centrem MEDICAL POINT s.r.o. za finanční podpory Ministerstva zdravotnictví. Odborné garance se ujal MUDr. Pavol Skalka, primář rehabilitačního oddělení Krajské nemocnice T. Bati.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.