Rozhlédni se … – závěr celoročního projektu

Červen 28th, 2017 | Posted by Irena Šichová in Aktuality

Do nového školního roku 2016/2017 jsme vstoupili naplánovaným celoročním projektem „Rozhlédni se …“. Hlavním cílem projektu bylo omezit čas, který děti tráví u televizních obrazovek a počítačů. Jako kompenzaci jsme nabídli pohybové aktivity v přirozeném prostředí. Projekt byl realizován v podobě pěti výšlapů, během kterých děti poznávaly pestrost a rozmanitost naší krajiny, získávaly vztah a respekt k přírodě, ověřovaly získané školní poznatky v praktických činnostech. Při překonávání překážek během náročných výstupů posilovaly vlastní sebevědomí. Odměnou jim byly krásné zážitky prožité s kolektivem spolužáků a potěšení z výhledů na krásná místa našeho regionu i blízkého okolí.

Projekt jsme zahájili v měsíci září návštěvou nejvyšší kamenné rozhledny na Moravě stojící na hoře Brdo v pohoří Chřibů. Počasí nám přálo a vzhledem k dobré viditelnosti se nám otevřel rozhled na přilehlé kopce i vzdálené vrcholy Beskyd, Jeseníků a Bílých Karpat.  V průběhu cesty jsme si vyzkoušeli práci s mapou a buzolou, poznávali přírodniny, soutěžili v hodu šiškou, obdivovali pozůstatky stavby dálnice z 30. let minulého století, kterou chtěl vystavět podnikatel Jan Antonín Baťa. V obci Salaš jsme si zastavením u pomníku obětí salašské tragédie připomněli krutost 2. světové války.

V měsíci říjnu jsme za mlhavého počasí zamířili na návrší Černou horu s kaplí sv. Rocha a na rozhlednu Rovninu. Po zdolání velkého kopce jsme si ve skanzenu Rochus prohlíželi, jak žili naše prababičky a pradědečci. Ve stodole jsme poznali, jak se vyráběly nepálené cihly – kotovice a ve vinném sklepě jsme se podívali na výrobu moštu z jablíček. Po prohlídce kaple sv. Rocha jsme vyzkoušeli výtvarnou techniku frotáže kůry a listu lípy. Také ochutnali voňavý léčivý neslazený lipový čaj a čaj z lístků jahodníku a máty. Když jsme úspěšně dorazili k rozhledně na Rovnině, většina z nás vystoupala až na vyhlídkový ochoz. Vidět bylo do všech stran, proto jsme si pojmenovali okolní vesnice a pohoří na obzoru.

V měsíci prosinci jsme bez ohledu na mrazivé počasí vyrazili ke třetímu rozhlédnutí. Naše kroky směřovaly na Sadskou výšinu. Ocitli jsme se na místech, která jsou spjatá s dávnou historií Velkomoravské říše a osobnostmi knížete Svatopluka a bratrů Cyrila a Metoděje. Po prohlídce pozůstatků dřívějšího církevního areálu jsme poznávali jednotlivé městské části a významné objekty Uherského Hradiště z ptačí perspektivy. V Uherském Hradišti vedla naše cesta do Městského informačního střediska, které pro děti připravilo Hradišťskou hledačku. Po splnění všech úkolů a po vyluštění tajného hesla s kódem se dětem otevřela truhlice s ukrytým pokladem.

V březnu jsme navštívili další místo s rozhlednou, které se tentokrát nacházelo v oblasti Bílých Karpat, na vrcholku Velkého Lopeníku. Výhled na malebnou krajinu byl pro všechny velkou odměnou. Po sestoupení na Mikulčin vrch jsme zavítali do obce Komňa, kde jsme navštívili památník, který je věnován významné pedagogické osobnosti, Janu Amosi Komenskému.

Nejvýznamnější částí celoročního projektu se stal dvoudenní výlet do Jeseníků. Ubytovali jsme se na turistické chatě Návrší, která se stala naší základnou pro výstup na vrchol Králického Sněžníku. Od chaty se nám podařilo vystoupat po strmé a kamenité cestě až k troskám bývalé rozhledny. Z tohoto místa jsme pozorovali nejen krásu české a moravské krajiny, ale i krajinu našich severních sousedů – Poláků. V průběhu cesty jsme se zastavili u pramene řeky Moravy a občerstvili se jeho vodou. Druhý den se stal nezapomenutelným zážitkem výstup na Stezku v oblacích, která byla postavena na Dolní Moravě.

O navštívených místech jsme si vedli záznamy v podobě pracovních listů, v nichž jsou jednotlivé turistické cíle doloženy turistickými razítky.

V posledním červnovém týdnu plánujeme ukončit celoroční projekt netradičně na kněžpolské bažantnici. Během kulturního programu zazní i písničky, které nás během cest doprovázely.

Závěrem chceme kladně ocenit všechny děti za vytrvalost a odvahu při výstupu do výšek, které rozhledny poskytovaly.

Rodičům patří velké poděkování za finanční podporu při realizaci pořádaných akcí.

Mgr. Libuše Čechová

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.