Školní výlet

Červen 6th, 2018 | Posted by Irena Šichová in Aktuality

Školní výlety jsou zajímavé tím, že se dlouho připravují, všichni se moc těší a jsou plni očekávání a pak to rychle uteče… Náš výlet nebyl výjimkou.

Po důkladných přípravách a plánování jsme v úterý 5. června ráno vyrazili na cestu do Velkých Losin, prvním cílem byl renesanční zámek. Prošli jsme si park i nádvoří a těšili se na prohlídku zámku. Výklad o historii stavby, šlechtických rodech a interiéru byl poučný a zajímavý. Stihli jsme ještě pár fotek a pokračovali dál exkurzí v papírnách. 

Ruční papírna ve Velkých Losinách je unikát poslední svého druhu v České republice. Byla založena na sklonku 16. století na zdejším panství moravského rodu pánů ze Žerotína. A tak  jsme opět mohli obdivovat zručnost, um a pracovitost lidí navazujících na více než čtyřistaletou tradici unikátní ruční výroby papíru. Zaujal nás, samozřejmě, i obchod se suvenýry, ale tentokrát opravdu nádhernými a hodnotnými produkty.

V podvečer jsme se přesunuli do Koutů nad Desnou, kde jsme byli ubytováni v hotelu Dlouhé Stráně. Po chutné večeři jsme se ještě proběhli po hřišti a blízkém lese, zahráli jsme pár her a v deset hodin, po důkladné očistě, jsme už leželi v postýlkách. Po náročném dnu plném zážitků a dojmů ani netrvalo dlouho a naše pokojíky ztichly.

Druhý den ráno, po snídani jsme se vypravili na exkurzi do přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně. Velmi milá paní inženýrka nám vyprávěla o historii, účelu a průběhu celého projektu, promítli jsme si film a autobus nás pak vyvezl k horní nádrži elektrárny. Prošli jsme si celou trasu kolem dokola a kochali se nádhernými výhledy na Praděd,  Petrovy kameny a celkově krásnou přírodou Jeseníků.

Po obědě nás čekala dlouhá cesta domů.  Plni nových zážitků jsme nakonec, unaveni ale spokojeni, dorazili po půl páté domů do Kněžpole.

Výlet se nám vydařil nejenom proto, že nám přálo počasí a že naši průvodci nám dokázali poutavě vyprávět o historii a technice, nejen proto, že jsme pobývali v lůně nádherné přírody snad nejkrásnější části Jeseníků, ale i proto, že jsme to všechno zažili spolu, upevnili pouto přátelství a pocítili sílu kolektivu.

Snad nám krásné zážitky zůstanou dlouho v paměti. A  možná si je občas připomeneme prohlížením fotek, které jsme si z výletu přivezli.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.