Orient v Kněžpoli – Mistrovský titul opět v Kněžpoli

Červen 11th, 2016 | Posted by Irena Šichová in Aktuality

Vážení občané, dovolte mi, abych opět po nějaké době napsala pár řádek o výuce orientálního tance v naší obci. V letošním roce výuka probíhala hodinu třikrát  týdně ve třech skupinkách: Yalla, Yallinky a nejmladší nesoutěžní Yallinečky. K dnešnímu dni v těchto třech skupinách tancuje celkem 35 šikovných děvčátek pod vedením mím a mé dcery Daniely.

Od září jsme pilně trénovali a nacvičovali nové soutěžní sestavy, vymýšlely a šily se nové taneční kostýmy, pořizovaly se taneční rekvizity, aby vše bylo tak, jak má být. V lednu jsme předvedli na ukázku malé části nových choreografií na rodičovském plese a opět se pilně trénovalo. Děvčata ze skupiny Yalla natrénovala choreografii s názvem Sunset = západ slunce, kterou tancovala s vlajkami a poikami. Mladší děvčata ze skupiny Yallinky tančila se šátkem choreografii pod názvem Dancing Rainbow – tančící duha. Krásné choreografie doplnily krásné kostýmy a mohlo se nastoupit do soutěžního kolotoče.

První soutěž se konala ve Zlíně, a to Tancer Cup 2016. Ve velké konkurenci si obě taneční skupiny vytancovaly 3.místo. Následovala druhá soutěž. 16.4.2016 jsme se vydali s oběma skupinkami v hojném doprovodu rodičů na Slovensko na mezinárodní soutěž Liptovský orientální festival v Liptovském Hrádku. V silné konkurenci si děvčátka vytancovala dvakrát 4.místo. Jelikož děvčátka nebyla spokojená se svým umístěním v prvních soutěžích, vrhla se na dopilování a zdokonalení svých choreografií. Do další soutěže Czech dance Masters – regionální kolo konané v Olomouci se pustila s velkým nadšením a velkými cíly postoupit do dalšího kola této mistrovské soutěže. Soutěž se velmi vydařila, Yalla si vytančila v juniorské kategorii krásné 2.místo a menší Yallinky z dětské kategorie ocenění nejvyšší, a to 1.místo. Obě skupiny získaly postup na Mistrovství Moravy.

24.4.2016 se opět obě skupiny účastnily krajského kola soutěže Světlo orientu v Uh.Ostrohu. Bohužel obě skupinky soupeřily společně v jedné věkové kategorii, a to se taky odrazilo na výsledku. Jako každoročně se soutěže účastnilo velké množství skupin a nebylo vůbec jednoduché ani odhadnout, jak to vše dopadne, jelikož výkony všech týmů byly dost vyrovnané. Body byly sečteny, skupiny nastoupeny a Yalla se mohla radovat z 2.místa a postupu do národního kola. Yallinkám postup utekl o pár bodů a skončily na 5.místě.

Začátkem května (7.5.) jsme se vydali na další kolo Czech dance Masters zemské kolo (Mistrovství Moravy) do Bohumína, kde se sjeli tanečníci z celé Moravy. Tady už šlo o hodně, a to o postup na Mistrovsví České Republiky do Prahy. Holky se do toho opřely a po zásluze byly odměněny. Yalla si v juniorech odvezla 2.místo a Yallinky v dětské kategorii 1.místo a titul Mistrů Moravy, ze kterého jsme měli obrovskou radost. Obě skupinky postoupily na Grand finále do Prahy!!!

22.5.2016 se konalo národní kolo soutěže Světlo orientu, kterého se účastnila už jen skupina Yalla. Jednalo se o finálové kolo a tomu taky odpovídala i silná konkurence téměř z celé České Republiky. Nervozita byla velká, ale měli jsme dobře natrénováno, odtancovalo se a teď už to bylo jen na porotě, která to opravdu neměla letos vůbec jednoduché. Následovalo vyhlášení a kněžpolské holky se mohly radovat z krásného 2.místa !!!

DEN S VELKÝM „D“…….29.5.2016 Czech dance Masters – Grand finále Praha Průmyslový palác. Je neděle a my se vydáváme s oběma skupinami na dalekou cestu do naší krásné Prahy. Každý po své ose, někdo vláčkem, někdo autem, ale všichni natěšeni na velké finále. Rychle se nachystat, obléct, namalovat, načesat, malá zkouška před palácem a jdeme na to. Holkám se to moc povedlo a z výkonu jsme byli všichni moc spokojení. Teď ještě aby byla spokojená porota. Body jsou už sečteny a následuje vyhlášení všech kategorií. Jako první na řadu přichází dětská kategorie, ze které si Yallinky odváží krásné 2.místo a titul vicemistryň ČR. Po té se už seskupují děvčata z juniorské kategorie, kde Yalla patří mezi dva věkem nejmladší týmy. Náš cíl??? Nebýt poslední jako na loňském MČR. Stojíme na podiu, držíme se v kroužku za ruce, cítíme obrovské vzrušení a nervozitu, následuje vyhlašování. Stále ještě nepadlo naše jméno, vzrušení obrovsky stoupá, když nepadlo ani při vyhlášení 3.místa. Velký úžas a nervozita tak obrovská, že se nedá ani dýchat. Vyhlašuje se už 2.místo a my jsme připravené, že padne naše jméno, ale opět slyšíme jméno jiné taneční školy a teď už to víme…….holky z Kněžpole – malé vesničky na Moravě se stávají opět po dvouleté pauze Mistryněmi České Republiky, ale tentokrát ve starší kategorii !!!!!! Radost nebere konce, křičíme radostí, slzičky štěstí tečou proudem a na krku se nám blýská zlatá medajle!!!!

Píle a usilovná dřina se opět vyplatily a my jsme neskonale šťastné a hrdé!!! Taneční sezona nemohla být zakončena lépe. :-)

Romana Valová

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.