Exkurze do Prahy

Duben 29th, 2014 | Posted by Irena Šichová in Aktuality

V úterý 29. dubna navštívili žáci 5. ročníku naše hlavní město Prahu. Za novými zážitky jsme se vydali v brzkých ranních hodinách. Dlouhá cesta vlakem byla pro děti zcela novou zkušeností. Po příjezdu na Hlavní nádraží jsme se přesunuli na metro, které nás dopravilo k našemu prvnímu cíli Vyšehradu. Zde se nám naskytl výhled na dominanty Prahy. Na Slavíně jsme si prohlédli hroby některých významných osobností českého národa (např. Boženy Němcové, Bedřicha Smetany, Jana Nerudy).

Z Vyšehradu jsme sešli na Rašínovo nábřeží a při chůzi podél řeky Vltavy jsme viděli Tančící dům, Mánes, Žofín a Národní divadlo. Přešli jsme řeku Vltavu přes most Legií  a zamířili k Památníku obětem komunismu. Od památníku jsme šli na lanovku, která nás vyvezla na Petřín.

Naše další kroky směřovaly na Pražský hrad. Blížila se dvanáctá hodina a my jsme měli právě možnost sledovat střídání stráží. Navštívili jsme katedrálu sv. Víta, také jsme si prošli nádvoří Pražského hradu a jeho zahrady. Nerudovou ulicí jsme sešli na Malou Stranu a přes Karlův most jsme dorazili k orloji na Staroměstské náměstí. Na orloji právě odbíjela třetí hodina, ozvalo se kokrhání, otevřely se okenice a sochy apoštolů se daly do pohybu.

Křivolakými pražskými ulicemi jsme přišli k Univerzitě Karlově a Stavovskému divadlu.  A jelikož se náš čas v Praze pomalu blížil ke konci, zamířili jsme na Václavské náměstí. Poslední zastávkou byla socha svatého Václava. Nejdříve v pasáži Lucerna socha představující svatého Václava sedícího na břiše svého mrtvého koně a hned potom Myslbekova jezdecká socha svatého Václava, patrona naší země, pod budovou Národního muzea, kde jsme se i naposledy vyfotili.

Žáci slyšeli v průběhu exkurze o jednotlivých památkách mnoho zajímavostí, které jim obohatily jejich znalosti ze školních lavic. Poté jsme se už jen vydali k Hlavnímu nádraží. Znaveni jsme se usadili v kupé vlaku a nechali se unášet směrem k domovu. Cesta nám rychle uběhla a o půl deváté jsme se loučili na nádraží ve Starém Městě, kam si pro děti přijeli jejich rodiče.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.