Školní výlet do Zlína

Červen 13th, 2014 | Posted by Ludmila Vaverková in Aktuality

V úterý 10.6.2014 jsme se se skupinou žáků 3., 4., a 5. ročníku vypravili na výlet do Zlína. Naše první zastavení bylo ve Zlíně – Loukách, kde má pan Alois Samohýl svoji soukromou celoživotní sbírku historických automobilů, motorek, motocyklů a kol. Naše původní obavy, že tato sbírka bude zajímavá jen pro chlapce, se brzy rozplynuly. I pro děvčata bylo zajímavé posadit se do historického automobilu nebo se projet na šlapacím kole z 19. století. Žáci měli jedinečnou možnost uvidět na jednom místě vývoj automobilového průmyslu u nás a ve světě.
Další místo, které jsme navštívili, byl Malenovický hrad. Do Malenovic jsme jeli trolejbusem, což byl pro mnohé také zážitek. Malenovický hrad sice nepatří k těm nejznámějším, ale expozice, které nabízí, stojí za návštěvu. Žáci uslyšeli o historii hradu, prošli jsme si všechny výstavní prostory, a dokonce i kapli, hladomornu a věž hradu. Na vlastní oči viděli díky kamerovému systému kavčí hnízdo i s mláďaty. Velmi zajímavá byla také zoologická expozice.
V nedaleké hájence se žáci zase dověděli něco o řemeslech a tradiční výrobě z proutí a slámy.
Po krátkém odpočinku a občerstvení před hradem vedla naše cesta opět na trolejbusovou zastávku. Čekala nás totiž poslední část výletu. V původních prostorách jedné budovy baťovské továrny vybudovalo Muzeum Jihovýchodní Moravy rozsáhlou expozici. Byl zde pro nás připraven kromě prohlídky muzea obuvi také výukový program Náš malý zákazník – náš velký pán. Žáci viděli některé obuvnické stroje, na starých kopytech sestavovali dámskou, pánskou a dětskou obuv a mohli si tak zahrát na obuvníky. Velice je také zaujalo, že si mohli vytvořit reklamní plakáty na obuv a potom o nich hovořit. Tento výukový program velmi vhodně doplnil náš celoroční projekt Učíme se hospodařit.
Tečku za výletem udělala svačina v parku. Mnozí neodolali a koupili si pravou italskou pizzu. Sice se to moc nehodilo zrovna v den, kdy se lámaly teplotní rekordy, ale žáci si pochutnali.
Při návratu autobusem do Kněžpole si mnozí plánovali, jak skočí do bazénu nebo se nějak jinak osvěží.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.