Rosteme – ukončení celoročního projektu

Červen 29th, 2015 | Posted by Irena Šichová in Aktuality

Většina z Vás, kteří sledují činnost Základní školy Kněžpole, vědí, že naše škola každoročně připravuje pro žáky naší školy celoroční projekt. Byla jich už hezká řádka. Vždy byly vybírány tak, aby pomohly zlepšit kvalitu vzdělávání. Protože máme s celoročními projekty pozitivní zkušenosti, pokračovali jsme v této tradici také v letošním školním roce 2014/2015.

Již delší dobu jsme cítili potřebu zaměřit se intenzivněji na etickou výchovu.  Tvoří součást vyučovacího a výchovného procesu, prolíná všemi vyučovacími předměty, ale v letošním školním roce jsme témata etické výchovy rozpracovali do celoročního projektu Rosteme.

Název tohoto projektu není nahodilý. Vývoj každého dítěte probíhá v etapách a každá etapa má svoji úroveň požadavků na chování. Naši žáci se během měsíců školního roku zamýšleli nad etickými tématy pořádek, vytrvalost, přátelství, hospodárnost, hygiena a čistota, loajalita, poslušnost, optimismus, trpělivost a dobré využití volného času. Pro žáky byla postupně připravena řada akcí, které s jednotlivými tématy projektu souvisely. O všech akcích se můžete informovat také na webových stránkách naší školy.

Ve všech ročnících jsme se snažili s ohledem na věk žáků posouvat chování takovým směrem, který je žádoucí. Naše malá škola má pro výchovu správného chování žáků velmi dobré podmínky. Žákům se všestranně věnujeme a podáváme jim vždy pomocnou ruku při řešení jakéhokoliv problému. Proto se zde takřka nevyskytují vážné kázeňské přestupky nebo nežádoucí formy chování. Není to ale jen naše zásluha. Přispívá k tomu kvalitní rodinné zázemí dětí a dobrá spolupráce většiny rodičů se školou. Toto všechno poskytuje žákům, kteří naši školu navštěvují, pevné základy do dalšího života.

Těší nás, že jsme se rozhodli pokračovat ještě v jedné tradici. Každoročně celoroční projekt zakončujeme vystoupením žáků naší školy. Letos padla volba na dramatizaci Karafiátových Broučků. Je to knížka plná moudrosti, poučení a humoru. Kdo ji znáte, jistě s námi souhlasíte.

Doufáme, že jsme letošním celoročním projektem Rosteme posunuli kvalitu výchovy a vzdělávání žáků naší základní školy zase o kousek výš.

Ludmila Vaverková

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.